Fra middelalderen kjenner vi til to store slag på Re. Arkeolog Kjersti Jacobsen forteller fra et samarbeidsprosjekt fra perioden 2009 til 2013, mellom Re kommune og Vestfold fylkeskommune. Prosjektets viktigste målsetting var å finne slagstedene fra 1163 og 1177. Prosjektet fikk slagordet: «Å finne slaget på Re er vanskeligere enn å finne nåla i høystakken – for du må finne høystakken først.» I foredraget får du høre om den spennende jakten på det eldste slagstedet som er arkeologisk påvist i Nord-Europa.
18:00 Blackboxen Hovedbiblioteket Tønsberg
Gratis/ingen påmelding
Hvordan hadde barn det i middelalderens Tønsberg? Hva tenkte menneskene den gangen om sykdom og død? Og hvordan holdt de spøkelsene unna husene sine? Morten Myklebust gir deg svarene
Gratis, påmelding via tonsberg.friskus.com fra 22.november klokken 18.00. Plass til 80 barn.
Foto: Anne Thovsen
I samarbeid med Universitetet i Sørøst-Norge kan du høre forskere presentere sitt arbeid om alt mellom himmel og jord. Hva er likt, og hva er ulikt i de ulike områdene og hvorfor er det slik? Varte vikingtiden like lenge i alle områder, eller tok den slutt til ulik tid; og i så fall hvorfor?
I dette foredraget vil professor Anne Irene Risøy fra USN sammenligne vikingtiden, slik den framkommer i ulike typer kilder, fra forskjellige steder i Sørøst-Norge. Hun tar for seg de arkeologiske og skriftlige kildene, i tillegg til stedsnavnene.
Gratis, ingen påmelding
Hør forfatter Kristin Fridtun ta et feministisk dypdykk i Håvamål med utgangspunkt i boka Klok kone eller digg dame. Selv omtaler hun boka som «eit stridsskrift om kjønn og Håvamål-omsetjing.»
Fridtun tar oss med inn i originalteksten – her kommer vi så tett på Håvamål som vi aldri før har vært. Hun viser oss hva oversetterne har stridd med, sammenligner løsningene deres og diskuterer valgene de har gjort. I sentrum for det hele står Billings møy, en lite kjent kvinnefigur som nå blir løftet fram i lyset.
Gratis, ingen påmelding