Saganatt

Tønsberg kommune produserte Saganatt – en historisk vandring gjennom tid! 1.oktober kunne man bli med på en vandring gjennom historien til Norges eldste by på tre lokasjoner på rad og rekke i en av byens eldste gater. Vandringen begynte på Tønsberg og Færder bibliotek, hvor byens historie fra vikingtid og frem til slutten av 1800-tallet ble vist frem. På Hotel Klubben fant man historier fra 1900-1971 – fra sjøfart til disco! Domkirken representerte stedet der nåtid og fremtid befinner seg. Over 250 aktører var med på å gjøre Saganatt magisk!

Fra Vikingeodden og år 871 fylles luften med lyder av arbeidende menn, det hamres, ropes, jernet former seg i essen, naglene skal i båten, båten skal reise langt. Tunsberg er i ferd med å bli en by.

Underlige toner fyller ørene – og plutselig flerres luften i to av flammende ild.

Krigerene skal av gårde, de skal seile langt, og kanskje lengre enn langt, hvis vi skal tro på volvens dystre spådom.

Videre går ferden oppover i byen til Olavskirken (rundkirkeruinen) til  år 1271. På veien opp møter middelalderbyens munker oss og viser vei. Heldigvis snur stemningen når vi møter de morsomme riddere til hest i Ridderselskapet Mentolatum

Ved inngangen til Olavskirken står soldatene. Flammene fra bålet speiler seg i det blanke metallet i rustningene til soldatene. Inne i ruinene er det mye spennende å se: en konge, en dronning – og selveste prinsessen.

På veien videre møter vi vekterne som passer på husene i den kjære byen vår.

Og der er greven: han vil gjerne diskutere avtalen mellom Eidsfos og Tønsberg med oss. Vi lar han stå igjen med den store boken sin, fordi vi vil gå lengre inn mot Torget, der vi hører at det er mye liv.

Det tiskes og hviskes om 1000 års jubilet og at det skal komme en kjendis til byen.

Der er han, staselige Bjørnstjerne. Tenk at vi fikk se han! Fine ord sies om byen vår, og en egen sang i tillegg. I 1871 feirer Tønsberg 1000 år og Bjørnstjerne Bjørnson holder tale på torvet. Han overrekker den nyskrevne Tønsbergsangen til Tønsberg Sangforening som synger låta med en gang.

Bondegutter fra landsbygda er kommet til torget for å selge varene sine, men får de solgt noe – eller driver de bare med fjas og fanteri?

Vi blir stoppet av Svend Foyn, han vil ikke ha oss med på hvalfangst sier han, han forteller oss mye mere, men nå svinger gaten nedover. Hvem er det som hulker?

Stakkars søte jenta som sitter på benken og gråter. Det er kjæresten hennes som skal av gårde, og han har fått plass på hvalbåten.

Lengre nede i gaten står en underlig skrue og dreier på en lirekasse. Vakre toner sender oss videre og ned mot bryggene.

På Brygga råder sjøfartstiden og vi befinner oss i 1921 og Tønsberg by er 1050 år. En lastebil losser av trekasser og tønner, disse skal være med skipet. En fiskerkone vil gjerne gi oss noe godt vi kan styrke oss på. Det lukter tran!

På fiskekasser sitter unge sjømenn og spiller på trekkspillene, mens gamelkarene greier garn og laster skipene. En gammel sjøulk gjør i overkant mye ut av seg: har han vært for lenge ute på havet?

Discotonene blander seg med motorduren og lyden av 1971 møter deg på nordenden av brygga, så det er her ungdommen møtes. Ungdom i slengbukser og ullgenser i kontrast mot kystens stramme skipper og mannskap.

Vi vender nesen opp mot domkirken, går over veien, vi passerer speil hvor vi ser oss selv: hvem er vi, hvordan ser vi ut? Inn i nåtiden går vi og får oppleve barnas kreasjoner av fremtidens hus, fantastiske små hus opplyste i små klynger. Dansere viser oss vei inn i fremtiden og fra trærne svever akrobater som i en spennende drøm.

Mange tider har byen vår levd i og hva bringer fremtiden?

Dette var, er, og blir Sagabyen Tønsberg!

 

 

 

 

Foto: Morten Munthe, 2021