Klåstadskipet

Skipet er oppkalt etter funnstedet i søndre Vestfold, og er et norsk handelsskip (knarr) fra vikingtiden, funnet i 1893 ved Klåstadkilen i Tjølling i Larvik kommune i Vestfold og Telemark. Skipet er datert til 998 og er antagelig kort tid etter havarert og strandet, senere nedslammet. Skipet ble utgravd og rekonstruert rundt 1970.

Klåstadskipet er bygget i eik og furu og er et typisk handelsskip fra vikingtiden. Dette er den type skip som ble brukt til lange reiser over åpent hav, som til Island og Grønland. Til tross for at Klåstadskipet er nesten like stort som skipene fra Oseberg og Gokstad, så har det bare hatt en besetning på 5 – 7 mann. Resten av plassen om bord trengte man til lasten. Dermed har skipet heller ikke kunnet roes særlig langt, man har vært avhengig av gode vindforhold.

Da skipet forliste var det lastet med brynestein fra Eidsborg i Telemark. Brynestein derfra var en viktig norsk eksportartikkel gjennom mer enn tusen år. Bare ca. 40% av det originale skipet er bevart. Det er utstilt på Slottsfjellmuseet i Tønsberg – som det eneste vikingskipet utenfor Oslo.

FAKTA

  • Antall årer: 8
  • Lengde: 20,5 meter
  • Bredde: 5,5 meter
  • Rohastighet: 1-2 knop
  • Seilhastighet: 10-12 knop• Størrelse på seil: ca. 95 kvm.

En kopi av Klåstadskipet ble bygget av båtbyggere som jobber for Oseberg Vikingarv i Tønsberg. Det ble sjøsatt i 2018 og fikk navnet Saga Farmann. Det ligger i havna i Tønsberg sammen med en kopi av Osebergskipet.

 

Kilde: Store norske leksikon og Oseberg Vikingarv. Foto: NRK