Oseberghaugen

I 1904 ble det gjort et sensasjonelt funn i en vikinghaug ved gården Oseberg, om lag fem kilometer nordøst for Tønsberg sentrum. De arkeologiske utgravningene brakte frem historiens største og rikeste funn fra vikingtiden – det praktfulle Osebergskipet, gravlagt i år 834.

Gravhaugen inneholdt blant annet et 22 meter langt vikingskip, levninger etter en yngre og en eldre kvinne, redskaper, finere håndarbeider og en vogn med avanserte utskjæringer.Analyser av tømmeret i gravkammeret viste at haugleggingen trolig fant sted i 834, mens Osebergskipet ble bygd rundt år 820 på Vestlandet.

Oseberghaugen ligger i dag idyllisk til i Slagendalen. Ved Oseberghaugen er det parkeringsplasser og kultursti med informasjon om Oseberg-funnet og omgivelsene. På frivillig basis har Stiftelsen Oseberg Vikingarv bygget en arkeologisk kopi av dette skipet – kun ved bruk av verktøy og byggemetoder identisk med hva som ble brukt i vikingtida.

Ved Vikingodden på brygga i Tønsberg kan du se kopiene av Osebergskipet og Klåstadskipet. Det opprinnelige Klåstadskipet finnes på Slottsfjellsmuseet. Osebergskipet befinner seg i dag på Vikingtidsmuseet på Bygdøy i Oslo.

Her kan du lese mer om Osebergfunnet på Store norske leksikon sin hjemmeside.

Les artikkelen «Osebergkvinnenes dramatiske reise» på Nationalbibliotekets hjemmeside her.